İrsaliyenin amacı nedir?
Sevk irsaliyesi, karayoluyla ne tür malların taşındığını ve ne kadar miktarda mal çıkarıldığını belgelemek, mal alım satımı sırasında stoklarda veya karayoluyla taşıma esnasında oluşabilecek hasarları tam olarak tespit etmek ve mali durumla ilgili olarak düzenlenen bir belgedir.
İrsaliye niye kesilir?
Maddeye göre, malların taşınması veya taşınması sırasında, taşınan mallar için bir teslimat notu düzenlenmesi ve bu teslimat notunun araçta bulundurulması zorunludur. Kısacası, teslimat notu, satılan mallar sevk edildiğinde düzenlenmesi gereken bir belgedir.
İrsaliye fatura yerine geçer mi?
Yasal olarak e-irsaliye ile teslimat notu arasında bir fark yoktur. Teslimat notu satıştan sonra düzenlenen bir makbuzdur ve fatura yerine kullanılmaz.
İrsaliye faturadan sonra düzenlenir mi?
Faturadan sonra teslimat makbuzu düzenlenebilir ancak teslimat tarihinin faturada kesin olarak belirtilmesi gerekir.
İrsaliye ve fatura farkı nedir?
Teslimat notu malların nakliyesini ve teslimatını belgelemek için kullanılırken, fatura malların satışını belgelemek ve ödeme koşullarını belirtmek için kullanılır. Teslimat notu malların fiziksel teslimatını belirtirken, fatura malların gerçek satışını ve ödeme koşullarını listeler.
İrsaliye olmazsa ne olur?
Teslimat notu yoksa ne olur? Malların sevkiyatı sırasında teslimat notunun kağıt çıktısı veya elektronik görüntüsü araçta bulundurulmalıdır. Araçta yoksa veya görüntülenemiyorsa, trafik kontrol görevlileri tarafından sorgulanamaz ve kontrol edilemez.
Kimler irsaliye kesmek zorunda?
Mali İdare’nin son düzenlemesiyle elektronik irsaliyeye geçme zorunluluğu değişti. Mali İdare’nin (GİB) son düzenlemesine göre, e-irsaliye zorunluluğu kapsamında, 2022 yılı ve takip eden hesap dönemlerinde brüt cirosu 10 milyon TL’nin üzerinde olan tüm mükelleflerin e-irsaliyeye geçmesi gerekiyor.
İrsaliyede fiyat yazar mı?
Taşınan malın türü ve miktarı, gerçek sevkiyat tarihi ve gerçek sevkiyat süresi (saat ve dakika) hakkında bilgi bulunması zorunludur. E-irsaliyede fiyat bilgisinin bulunması zorunlu değildir.
İrsaliye süresi kaç gündür?
Yukarıdaki yasal düzenlemelere göre, sipariş onayında mal teslimi ve/veya hizmet sunumu için süre gün olarak belirlendiğinden, 7 günlük sürenin hesaplanması, mal veya hizmetin teslim edildiği ilk gün dikkate alınarak gecikmeksizin ertesi günden itibaren başlatılmalıdır.
İrsaliyeyi kim düzenler?
Satılan mallar satıcı tarafından taşınıyorsa teslimat notu satıcı tarafından, mallar alıcı tarafından taşınıyorsa teslimat notu alıcı tarafından düzenlenir. Teslimat notu en az üç nüsha olarak düzenlenmeli ve iki nüshası mallarla birlikte araçta bulundurulmalıdır.
İrsaliye kaç gün geçerlidir?
E-teslimat notunda listelenen mallar alıcı tarafından teslim edilirse, teslimat notunda listelenen malların içeriğine itiraz etmek için 7 günlük bir süre vardır. Bu nedenle, alıcı teslimat notunun içeriğine itiraz etmediği sürece, malların satışına ilişkin faturanın bu süre içinde satıcı tarafından düzenlenmesi gerekir.
İrsaliye zorunlu mu?
Elektronik teslimat notu belgeleri, Vergi Usul Kanunu gerekliliklerine uygun olarak oluşturulan e-teslimat notlarıdır. Vergi idaresinin belirlediği standartlara uygun olarak oluşturulması gereken e-teslimat notu uygulaması, 1 Temmuz 2020’de yasal bir zorunluluk olarak getirildi.
Faturada irsaliye tarihi yanlış yazılırsa ne olur?
Gönderdiğiniz fatura temel bir fatura ise, teslimat notu bilgisi eksik, yanlış veya hiç yazılmamışsa yapabileceğiniz hiçbir şey yoktur. Bunun nedeni temel faturanın iptali olmamasıdır. Bundan sonra düzenleyeceğiniz faturaları hazırlarken bu hususları dikkate almaya dikkat edin.
Kimler e-irsaliye kullanmak zorunda 2024?
Sektör ayrımı yapılmaksızın 2023 yılı brüt cirosu 10 milyon TL ve üzeri olan ve e-Fatura uygulamasına kayıtlı mükellefler için elektronik irsaliye uygulamasına başlama zorunluluğu tarihi 1 Temmuz 2024 olarak belirlendi.
Ayın 8’inde fatura kesilir mi?
1-213 sayılı Vergi Usul Kanununun 231/5. maddesine göre faturanın, malın teslimi veya hizmetin ifasından itibaren en geç 7 gün içinde düzenlenmesi zorunludur.
Sevk irsaliyesi ne işe yarar?
Sevk irsaliyesi, satılmış veya satılacak olan malların işyerinden taşınacağı adrese veya bir kişi/şirketin işyerine taşınması için düzenlenen belgedir. Teslimat irsaliyesinde malın konusu, birimi ve malın aidiyeti belirtilmelidir.
İrsaliye hangi durumlarda düzenlenir?
Teslimat notu bu bilgileri kaydeden bir belgedir. Teslimat notları, ürünün satışı tamamlandıktan sonra düzenlenmelidir. Bir ürün satıldıktan sonra, ürünün istenilen adrese teslim edilebilmesi için bir teslimat notu oluşturulmalıdır.
Muhasebede irsaliye ne demek?
Konşimento; Genel olarak bir malın satışı tamamlandıktan sonra elde edilen bedeli gösteren, satıcı tarafından düzenlenen belgedir. Teslimat notu yani söz konusu belgeler; mal veya ürünün satışı tamamlandıktan sonra düzenlenen belgelerdir.
Kimler irsaliye kesmek zorunda?
Mali İdare’nin son düzenlemesiyle elektronik irsaliyeye geçme zorunluluğu değişti. Mali İdare’nin (GİB) son düzenlemesine göre, e-irsaliye zorunluluğu kapsamında, 2022 yılı ve takip eden hesap dönemlerinde brüt cirosu 10 milyon TL’nin üzerinde olan tüm mükelleflerin e-irsaliyeye geçmesi gerekiyor.