Domates fidesi kaç cm arayla dikilir?
Toprak çeşitlerinde ekim aralığı 40-60 cm, karık aralığı ise 120-160 cm arasında olmalıdır. Sırık çeşitlerinde sıra arası genişlik 30-40 cm, sıra arası genişlik ise 60-70 cm olmalıdır. Dikimden 10-15 gün sonra yumrular parçalanmalı, fidan boynu gevşek ise doldurulmalıdır. Dikimden 25-30 gün sonra ikinci çapalama yapılır.
Domatesler çiçek açtıktan sonra kaç günde bir sulanır?
İlk meyveler göründükten sonra sulama önemli hale gelir. İklim koşullarına ve toprak yapısına bağlı olarak, toprak neminin en iyi seviyede tutulmasını sağlamak için her 5-10 günde bir damla sulama uygulanabilir.
Domateslerin verimli olması için ne yapmalı?
Domates verimini artırmak için potasyum, magnezyum, kalsiyum ve amonyum nitrat azotu içeren gübreler uygulanmalıdır. Potasyum nitrat gübresi domateslerin iri, dolgun, sert ve renkli olmasını sağlar. Magnezyum nitrat gübresi sebzenin azot eksikliğini giderir.
Domates fidesi çift dikilir mi?
Domates fidelerinin daha fazla güneş ışığından faydalanabilmesi için kuzey-güney yönünde ekim yapmak daha iyidir. Fideleri sıralar halinde çiftler halinde dikmek uzun vadede hem sulama hem de hasat maliyetlerini düşürecektir.
İki domates arası kaç cm olmalı?
Domates yetiştirirken sıra arası ve üstü mesafeler sırık veya yer çeşidi olmasına göre değişir. Sırık çeşitlerinde sıra arası 60-80 cm, sıra arası 50-60 cm olmalıdır. Yer çeşitlerinde sıra arası 140 cm, sıra arası 40-50 cm olmalıdır. ve topraktaki nem tutulmalıdır.
Salatalık fideleri kaç santim arayla dikilir?
Dikim yönü kuzey-güney olmalıdır. Çift sıra dikim sisteminde çift sıra arası 100 cm, sıra arası 50 cm, tek üründe sıra içi 50 cm, sonbahar ve ilkbaharda ise 45 cm’dir.
Domatese ne zaman su verilmez?
Meyve verme aşaması: Domatesler meyveleri gelişirken suya ihtiyaç duyarlar, ancak meyve tam oluşum halindeyken çok fazla su verirseniz, meyvenin kabuğunda çatlaklara neden olabilir. Yağış: Yoğun yağıştan sonra, domateslerin bir süre sulanmasına gerek kalmaz.
Domates verimini artırmak için hangi gübre kullanılır?
Domates gübresindeki fosfor kök ve meyve gelişimi için çok önemlidir, bu nedenle her iki dönemde de domates ve solucan gübresi gibi ürünler kullanmak gerekebilir. Potasyum çiçeklenmeye ve meyve oluşumuna katkıda bulunurken, domates azotlu gübre ve domates yaprak gübresi yaprak gelişimini destekler.
Domatesin büyümesi için ne yapmalı?
Domates bitkilerinin büyümesi için en uygun sıcaklık 22 ila 26 °C arasıdır. Sıcaklık 15 °C’nin altına ve 35 °C’nin üzerine çıkarsa meyve tutumunda düzensizlikler meydana gelebilir. Gündüz ve gece arasındaki sıcaklık farkının 8-12 °C olması beklenir.
Domatese şeker gübresi verilir mi?
Sebzeler: Şeker gübresi sebzeleri beslemeye yardımcı olabilir. Domates, biber ve patlıcan gibi sebzeler bu gübreden özellikle faydalanabilir. Meyveler: Elma, armut ve şeftali gibi meyve ağaçları da şeker gübresiyle gübrelenebilir. Meyve verimini artırabilir ve kalitesini iyileştirebilir.
Domatese toz kükürt ne zaman atılır?
Sıvı kükürtün domates bitkilerine uygulanması genellikle domatesler gençken, yüksek hastalık riski dönemlerinde veya hastalık belirtileri görüldüğünde başlar. Akşam veya serin havalarda, bitkilerin yapraklarına dikkatlice püskürtülerek uygulanması önemlidir.
Fidelerin çabuk büyümesi için ne yapmalı?
Fidelere 4/15 oranında gübre vermeniz daha dayanıklı ve verimli bir fide elde etmenizi sağlayacak, fidelerin daha hızlı büyümesini sağlayacaktır.
Oturak domates budanır mı?
Tünek domatesleri daha az bakım ve budama gerektirirken, budama yaparak direk domateslerini üretken hale getirebilirsiniz. Budamanın ilk adımı, gelişmeden önce aksiller sürgünler adı verilen ve domates üretmeyen kör sürgünleri hemen tespit etmek ve bunları tazeyken bitkiden çıkarmaktır.
Domates sık ekilirse ne olur?
Domatesler hem tarla hem de saksı yetiştiriciliğine uygun bir sebzedir. Domates fideleri, ekildikleri toprağa bağlı olarak ideal bir derinliğe ekilmelidir. Çok derine gömülürlerse, fidelerin gelişimi etkilenebilir. Aynı şekilde, çok sığ ekilirlerse, kökler yeterli toprak kazanamayabilir.
Fideleri dikerken nelere dikkat edilmeli?
Fidelerin depolanması için öneriler: Fideler iyi ışık ve havalandırma olan yerlerde depolanmamalıdır. Fidelerin kökleri elle sıkılarak su durumu kontrol edilmelidir. … Beklerken birden fazla çeşit varsa, bunların karıştırılmamasına dikkat edilmelidir.
Fidelerin hızlı büyümesi için ne yapmalı?
Fidelere 4/15 oranında gübre vermeniz daha dayanıklı ve verimli bir fide elde etmenizi sağlayacak, fidelerin daha hızlı büyümesini sağlayacaktır.
Domatese kaç günde bir su verilir?
İlk meyveler göründükten sonra sulama önemli hale gelir. Toprak neminin en iyi seviyede tutulmasını sağlamak için sulama; iklim koşullarına ve toprak yapısına bağlı olarak bu 5-10 günde bir yapılabilir. Sulama sabah ve akşam yapılmalı, suyun bitkinin yapraklarına değmemesine dikkat edilmelidir.
Domates fidesi hangi ayda dikilir?
Fideler genellikle 15-20 cm boyuna geldiklerinde dikime hazır hale gelirler. Bölgemizde fideler Şubat sonu ile Mart başı arasında dikilir.
Oturak domates budanır mı?
Tünek domatesleri daha az bakım ve budama gerektirirken, budama yaparak direk domateslerini üretken hale getirebilirsiniz. Budamanın ilk adımı, gelişmeden önce aksiller sürgünler adı verilen ve domates üretmeyen kör sürgünleri hemen tespit etmek ve bunları tazeyken bitkiden çıkarmaktır.