Anayasanın 18. maddesi nedir?
Madde 18 – Hiç kimse zorla çalıştırılamaz. Zorla çalıştırma yasaktır.
Anayasa 104 madde 17 fıkra nedir?
Cumhurbaşkanlığı kararnamesi, Anayasa’nın 104. maddesinde düzenlenen yeni bir işlem türüdür. 104. maddenin 17. fıkrasına göre; Cumhurbaşkanı, yürütme yetkisine ilişkin konularda cumhurbaşkanlığı kararnamesi çıkarabilir.
Anayasanın 19. maddesi nedir?
Kişi hürriyeti ve güvenliği hakkı, Anayasa’nın 19. maddesinde güvence altına alınmıştır: “Herkes kişi hürriyeti ve güvenliği hakkına sahiptir.” Bu hakka müdahale nedenleri, “şekli ve şartları kanunla belirlenecek” bir tüzükle tanınan maddenin 2. ve 3. paragraflarında yer almaktadır.
Anayasanın 71. maddesi nedir?
Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın 71. maddesinde; kamu hizmetine gireceklerin mal bildiriminde bulunma zorunluluğu, bu bildirimlerin tekrarlanma süresinin kanunla düzenleneceği, yasama ve yürütme organlarında görev alanların bundan istisna tutulamayacağı hükme bağlanmıştır.
Anayasanın 20. maddesi nedir?
MADDE 20 – Herkes, özel ve aile hayatına saygı gösterilmesini isteme hakkına sahiptir. Özel ve aile hayatının gizliliğine dokunulamaz. (Mülga üçüncü cümle: -4709/5 md.)
10 tane temel haklarımız nelerdir?
ANAYASAL HAKLARIMIZ Yaşam hakkı Kişi dokunulmazlığı Kişi özgürlüğü ve güvenliği Özel hayatın gizliliği ve korunması Yerleşme ve seyahat özgürlüğü Din ve vicdan özgürlüğü Düşünce ve ifade özgürlüğü Bilim ve sanat özgürlüğü Daha fazla makale…
Anayasanın ilk 3 madde nedir?
Anayasanın ilk üç maddesi Cumhuriyetin temeli ve harcıdır. “Türkiye Devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür.” Bu hükmü içeren Anayasamızın 3. maddesi, Anayasamızın 4. maddesiyle değiştirilemezliği garanti altına alınmıştır.
Anayasanın 50. maddesi nedir?
Madde 50 – Hiç kimse yaşına, cinsiyetine veya gücüne uymayan işlerde çalıştırılamaz. Küçükler, kadınlar ve bedensel ve ruhsal yetersizliği olanlar çalışma şartları bakımından özel olarak korunurlar. Dinlenmek işçilerin hakkıdır.
Türkiye Cumhuriyeti’nin dini nedir?
Türkiye Devletinin yönetim biçimi Cumhuriyettir. Madde 2.- (Asıl metin) Yasama ve yürütme yetkileri, milletin tek ve gerçek temsilcisi olan Büyük Millet Meclisinde toplanmış ve teşekkül etmiştir. Madde 2.- (Değişik: 29.10.)
12 Madde Nedir?
“Anayasanın 12. maddesinde herkesin kişisel, dokunulmaz, devredilemez ve devredilemez temel hak ve hürriyetlere sahip olduğu, 36. maddesinde ise bu haklardan birinin de adalet arama hürriyeti olduğu belirtilmektedir.
Aym 14 madde nedir?
MADDE 14 – (Değişik: -4709/3 md.) Anayasada yer alan hak ve hürriyetlerden hiçbiri, Devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü bozmayı ve insan haklarına dayanan demokratik ve laik Cumhuriyeti ortadan kaldırmayı amaçlayan faaliyetler biçiminde kullanılamaz.
1924 Anayasası 26. Madde Nedir?
Madde 26 – Kanun koymak, kanunları değiştirmek, kanunları tefsir etmek, kanunları kaldırmak, devletlerle antlaşma, sözleşme ve barış yapmak, savaş ilan etmek, devletin bütçe ve muhasebe kanunlarını incelemek ve onaylamak, para basmak, tekel ve mali sigorta sözleşmeleri ile imtiyazlarını onaylamak ve iptal etmek.
8 Madde Nedir?
8. madde cumhurbaşkanına “kanunları yayımlamak” ve “yeniden görüşülmek üzere Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne geri göndermek” gibi yetkiler veriyor. Cumhurbaşkanı, “yürütme yetkisine ilişkin konularda” Cumhurbaşkanlığı kararnamesi çıkarabilecek, milli güvenlik politikasını belirleyebilecek ve gerekli gördüğü tedbirleri alabilecek.
41 madde nedir?
Ülkenin genel çıkarları, işin niteliği veya üretimin artırılması gibi nedenlerle fazla çalışma yapılabilir. Fazla çalışma, kanunla belirlenen koşullar içinde haftada 45 saati aşan çalışmadır.
1 Sayılı Kanun Nedir?
1 Numaralı Kanun, adından da anlaşılacağı üzere 1924 tarihli Anayasa Kanunu’nu değiştiren bir kanundur. Kanunun isminin “1924 tarihli 491 sayılı Teşkilat-ı Esasiye Kanunu’nun Bazı Hükümlerinin Kaldırılması ve Bazı Hükümlerinin Değiştirilmesine Dair Geçici Kanun” olduğunu bir kez daha hatırlatmak isteriz.
18 madde nedir kısaca?
Madde 18 Uygulama Yazılım uygulaması, kadastro taşınmazları içerisindeki her türlü sosyal donatı, yeşil alanlar, kültürel alanlar ve yolların ayrılarak yola bakan parsellerin yapılaşmaya hazırlanması işlemini ifade eder.
Türkiye Cumhuriyeti’nin dini nedir?
Türkiye Devletinin yönetim biçimi Cumhuriyettir. Madde 2.- (Asıl metin) Yasama ve yürütme yetkileri, milletin tek ve gerçek temsilcisi olan Büyük Millet Meclisinde toplanmış ve teşekkül etmiştir. Madde 2.- (Değişik: 29.10.)
Yargı yetkisi kime aittir?
MADDE 9: Yargı yetkisi, Türk Milleti adına bağımsız mahkemelerce kullanılır.
Anayasa Mahkemesi üyelerinin kaçını Cumhurbaşkanı seçer?
Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeleri, yasama meclisleri tarafından Anayasa Mahkemesinin asıl ve yedek üyeliğine seçilemezler. MADDE 6. – Anayasa Mahkemesinin iki üyesi Cumhurbaşkanı tarafından seçilir. Cumhurbaşkanı, bu üyelerden birini Yüksek Askeri Yargıtay Genel Kurulunun önereceği üç aday arasından seçer.