19 Mayıs 1919’un önemi nedir?
Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun Günleri Mustafa Kemal Atatürk önderliğindeki Kurtuluş Savaşı’nın en önemli anlarından biri, Mustafa Kemal Paşa ve silah arkadaşlarının 19 Mayıs 1919’da Samsun’a doğru ilk adımlarını atmasıdır.
19 Mayıs’ta ne oldu kısaca?
19 Mayıs, Samsun’a giren ve milli mücadeleyi ve gençliğin bağımsızlığını başlatan Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün anısına her yıl kutlanmaktadır. 1938’den beri resmi tatildir.
19 Mayıs Atatürk’ün Samsun’a çıkışının önemi nedir?
Türk milleti, I. Dünya Savaşı’ndan sonra kötüleşen koşullarda kurtuluş ararken, büyük bir lider, Mustafa Kemal Atatürk ortaya çıktı ve Samsun’a ayak basarak “kurtuluş” yolunu açtı. Bu nedenle, 16-19 Mayıs 1919’da İstanbul’da başlayan Atatürk’ün yolculuğu, bir kurtuluş zamanını simgeliyor.
Atatürk 1919’da ne yaptı?
Mustafa Kemal’in Samsun’a Gelişi, 9. Ordu Müfettişi Mustafa Kemal’in 19 Mayıs 1919’da Bandırma Vapuru ile yaptığı yolculuğun ardından Samsun’a çıkışıyla başlayan olaydır. Bu olay, Kurtuluş Savaşı’nın fiili başlangıcı olarak kabul edilir.
19 Mayıs 1919’da hangi önemli olay yaşanmıştır?
Cumhuriyetin ilanına giden sürecin başlangıcı kabul edilen 19 Mayıs 1919’da Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun’a çıkışı, millet olarak varlığımızı güçlendiren, umutlarımızı yeşerten, yolumuzu aydınlatan tarihi bir adımdır.
Atatürk 19 Mayıs’ı neden gençlere armağan etti?
Atatürk bu bayramı gençlere verdi. Tıpkı çocuklar gibi, gençler de onun için özel bir anlam taşıyordu. Atatürk gençleri her zaman ülkenin ve cumhuriyetin koruyucuları ve ilerici güçleri olarak gördü.
19 Mayıs’ta hangi olaylar gerçekleşti?
19 Mayıs 1919’da Mustafa Kemal Atatürk Bandırma vapuruyla Samsun’a çıkmıştır ve bu gün İtilaf Devletleri’nin işgaline karşı Türk Kurtuluş Savaşı’nın başladığı gün olarak kabul edilmektedir. Atatürk bu bayramı Türk gençliğine armağan etmiştir.
19 Mayıs neden Atatürk’ü anma günü?
19 Mayıs 1919: “Ya istiklal, ya ölüm!” Atatürk’ün, bağımsızlık ve aydınlanma meşalesini yaktığı bu günü, Türk gençliğine “Gençlik ve Spor Bayramı” olarak armağan etmesi düşüncesiyle verilen Türk Kurtuluş Savaşı’nın başlangıcı olarak tarihe geçmiştir.
Atatürk’ün doğum günü neden 19 Mayıs?
Atatürk’ün resmi doğum tarihi Samsun’a çıktığı 19 Mayıs’tır. Atatürk’ün resmi doğum tarihi 19 Mayıs 1881’dir.
Atatürk kimin emriyle Samsun’a çıktı?
Yüzbaşı Ali Şevket (ÖNDERSEV) (Müfettişlik Yaveri): Dünya Savaşı’na katılmış ve Mustafa Kemal Paşa’nın karargâhında görev almıştır. 19 Mayıs 1919’da 9. Ordu Müfettişliği refakat subayı olarak Mustafa Kemal Paşa ile birlikte Samsun’a çıkmıştır.
Kurtuluş savaşının baş komutanı kimdir?
Kurtuluş Savaşımızın Başkomutanı, Cumhuriyetimizin kurucusu, ilk Cumhurbaşkanımız Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü vefatının 84. yıl dönümünde saygı ve rahmetle anıyoruz.
Atatürk hangi gemiyle Samsun’a çıktı?
Zira Bandırma Vapuru, Kurtuluş Savaşı’nda büyük görevler üstlenecek önemli subayları, yani Mustafa Kemal Paşa’yı ve Karargâh Heyeti’ni, üç günlük bir deniz yolculuğunun ardından İstanbul’dan Samsun’a taşımış, Anadolu’ya ilerleyip ülkenin her yanına yayılarak, bir milletin kaderini taşıyan bir araç olmuştur.
Mustafa Kemal Samsun’a çıkarken hangi parolayı benimsedi?
Genelgenin önemli bir hükmü de şu: “Milletin istiklalini, milletin azim ve kararı kurtaracaktır.”
Nutuk’un ilk cümlesi nedir?
“19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıktım.” Nutuğun son cümlesi: “Muhtaç olduğun kudret, damarlarındaki asil kandadır.”
Yurdumuzu düşmanlardan kurtarmak için yaptığımız savaşın adı nedir?
Verdiğimiz savaşın adı İstiklal Harbi’dir.
Kurtuluş savaşının baş komutanı kimdir?
Kurtuluş Savaşımızın Başkomutanı, Cumhuriyetimizin kurucusu, ilk Cumhurbaşkanımız Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü vefatının 84. yıl dönümünde saygı ve rahmetle anıyoruz.
Mustafa Kemal 9. ordu müfettişliğine neden atandı?
İtilaf Devletleri’nin işgal tehdidinde bulunması üzerine İstanbul Hükümeti, iddia edilen durumu araştırmak ve iddialar doğruysa önlem almak üzere bölgeye bir müfettiş göndermeye karar verdi. Mustafa Kemal Paşa müfettiş olarak atandı.
Atatürk Kurtuluş Savaşı’nı niçin başlattı?
Mustafa Kemal Atatürk, vatanın bütünlüğünün ve milletin bağımsızlığının tehlikede olduğunu ve İstanbul hükümetinin görevini yerine getirmediğini ilan ederek, Kurtuluş Savaşı’nı üç cephede başlatmaya karar verdi. Atatürk, 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıkarak Kurtuluş Savaşı’nı başlattı.
15 Mayıs 1919 olayı nedir?
İşgal günü, İzmir’in işgalinden önce, 14 Mayıs’ta İzmir surları işgal edildi. İngiliz birlikleri Karaburun ve Uzunada’yı, Fransız birlikleri Urla ve Foça’yı, Yunan birlikleri ise Yenikale’yi işgal etti. 15 Mayıs 1919 sabahı, Yunan askerleri İtilaf Devletleri donanmasının koruması altında İzmir limanına çıktı.